Tizenkétmillió euró az ingyenes InterRail-programra

Október végén az Európai Parlament (EP) megszavazta az ingyenes Interrail vasúti bérlet ötletére épülő uniós kezdeményezés jövő évi költségvetésének növelését, így 2018-ban már több ezer magyar fiatal részese lehet a programnak.

2017-ben hétezer fiatal vehetett részt először a programban, most akár 40-50 ezer ember is részese lehet majd – mondta Ujhelyi István, az ügyet az elsők között felkaroló európai parlamenti képviselő. Az Európai Bizottságtól korábban azt mondták, hogy ha sikeres lesz a program a tesztidőszakban, akkor a következő, 2020-as költségvetési ciklusban lehet rá komolyabb forrásokat biztosítani. A fiatal európaiak ingyenes vonatoztatásának gondolata két német aktivista, Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer fejéből pattant ki. Az ő ötletük volt még 2015-ben, hogy a már meglévő páneurópai Interrail-bérletrendszerben adott ingyenes jegyekkel lehet majd közelebb hozni egymáshoz Európa népeit. Sokáig és kitartóan kellett lobbizniuk ahhoz, hogy az ötletből valóság legyen, még ha csak egyelőre tesztüzemben is.
A Move2Learn, Learn2Move nevű, tavasszal útjára indított program lényegesen átalakítva valósította meg az eredeti ötletet és egyelőre a tervezettnél sokkal kisebb büdzsével. Az ingyenes utazást biztosító jegyeket most azok a 16 év feletti diákok kapják, akik a legjobb projekteket nyújtják be. A nyertesek bármilyen közlekedési módot igénybe vehetnek, s utazhatnak csoportosan – iskolai kirándulás keretében – és egyénileg is. A tesztüzem után azonban most a bővítés további lehetőségeket nyújthat. Az EP a költségvetési csomag részeként 2017 október második felében megszavazta, hogy összesen 12 millió eurós keretből működhessen a program jövőre, amely így “az ellendrukkerek várakozásával ellentétben nemhogy elsorvad”, hanem “új szintre emelkedik”.
Ujhelyi István, az EP közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke “magyar sikerként” értékelte a projekt költségvetésének emelését, és rámutatott, hogy “ilyen az, amikor nem kuruckodó plakátforradalmat vezetünk az európai közösséggel szemben, hanem a magyarok érdekét szem előtt tartva tárgyalunk, partnerséget keresünk és ajánlunk az európai közösség többi tagjának” – fogalmazott a politikus.

2017. október 30.