RED: a Fidesz megint a magyarok jövője ellen szavazott Strasbourgban

Ha igaz lenne az állítás, hogy a Fidesznek valóban „Magyarország az első”, akkor fontos lenne számukra a fenntarthatóság, az európaiak és benne a magyarok jövője. A Fidesz számára azonban úgy látszik, mindezek csupán aprópénzre váltható, csereszabatos fogalmak. A kormánypártok európai parlamenti képviselői sokadik alkalommal fordulnak szembe az európai értékekkel és a magyarok érdekeivel. Az elmúlt hónapokban nem támogatták sem a korrupció ellenes intézkedéseket, sem a médiaszabadság megerősítését, sem az ifjúsági munkanélküliség elleni javaslatokat, sem pedig a nők elleni erőszakkal szembeni hatékonyabb fellépést. Tegnap újabb szintet lépett a Fidesz sunyisága: tartózkodtak a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjából fontos történelmi lépés, az egyszer használatos műanyag eszközök betiltása kapcsán is.
Az Európai Parlament szerdán 571 igen, 53 nem és mindössze 34 tartózkodás mellett fogadta el azt a jogszabálytervezetet, amely 2021-től megtiltja az EU-ban az egyszer használatos műanyag evőeszközök, fülpiszkálók, szívószálak és más termékek forgalmazását; a nem kiváltható egyszer használatos műanyag termékek esetében pedig előírja a tagállamoknak, hogy legalább 25 százalékkal csökkenteniük kell azok mennyiségét 2025-ig. Ezek a lassan bomló hulladékok a tengeri szemét több mint hetven százalékát teszik ki, súlyosan károsítva a környezetünket és megmérgezve az életünket.
A végleges jogszabályról az Európai Parlamentnek még meg kell állapodnia a tagállami állam- és kormányfőket tömörítő Tanáccsal is. Az európai közösség parlamenti döntéshozói ugyanakkor máris fontos lépést tettek környezetünk jövője, gyermekeink és unokáink életének megóvása érdekében. Mélységesen elszomorító, hogy a Fidesz ebben nem vett részt, sőt – zavaros indoklással – gátolta azt.
Mi, radikális európai demokraták elvárjuk a kormánypártok vezetőitől és képviselőitől, hogy lépjenek végre túl szánalmas és kicsinyes üzleti érdekeiken és végre egyszer a magyar nemzet, az európai közösség hosszú távú érdekeit tartsák szem előtt.

Mester Barnabás
a Radikális Európai Demokraták Mozgalmának alapítója

2018-10-25