RED: a Fidelitas elnöke saját generációját árulja el

Böröcz László, a Fidelitas elnöke még csak alig néhány hete országgyűlési képviselő, de máris sikerült lenulláznia amúgy sem acélos hitelességét. A Fidesz ifjúsági szervezetének vezetője egy interjúban azt mondta: nem szükséges kormányzati programot indítani a kivándoroltak hazacsábítására, mert az Orbán-kormánynak köszönhetően ugyanannyian jönnek haza Nyugat-Európából, ahányan elmennek. Sajnos, inkább úgy látszik: Böröcz képviselő esze ment el. És vissza sem tért.
A kormánypropaganda hazugságain nevelkedett Fidelitas-vezető állításával szemben a valóság egészen más képet mutat: továbbra is jelentős a kivándorlás, ráadásul az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint a legversenyképesebb, legjobban képzett, nyelveket beszélő fiatalok hagyják el Magyarországot; további tízezrek pedig készek követni példájukat. Addig semmiképp nem beszélhetünk pozitív fordulatról, amíg a magyar nemzet jövőjét jelentő generáció tagjai közül egyetlen olyan fiatal is van, aki kizárólag a kivándorlásban látja szakmai fejlődésének, anyagi és emberi előrelépésének kulcsát. Orbán Viktor annak idején azzal kampányolt, ha 2014-ben újabb felhatalmazást kapnak, akkor néhány éven belül “mindenki haza akar majd jönni”. Orbán maradt, a fiatalok pedig elmentek – ez történt.
A Radikális Európai Demokraták mozgalma nemrég egy teljeskörű cselekvési tervet tett le az asztalra a kivándorlás ügyének kezelésére. A “Hazaváró-program” egy olyan tíz pontos javaslatcsomag, amely egyszerre kínál megoldási lehetőségeket a kivándorlás legfőbb kiváltó okaira, de gondoskodik a hazatérés mellett döntő fiatalok akadálymentes visszailleszkedéséről is. A kivándorlás egy modernkori Trianon hatásával ér fel. A Fidelitas vezetője elhazudhatja a valóságot, de azzal csak saját generációját árulja el.

Mester Barnabás
a Radikális Európai Demokraták mozgalmának alapítótagja
külpolitikai elemző
2018-06-01