Megüzentük Brüsszelből is: STOP ORBÁN!

„Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral és a nemzeti együttműködés rendszerével; ezt mind többek számára egyértelművé kell tenni az Európai Unióban is! Nem Brüsszelt kell megállítani, hanem a külpolitikai és európai uniós fronton is ámokfutást végző Fidesz-kormányt!” – ezzel és ezért hirdetett tüntetést 2019. január 8.-ára a brüsszeli Schuman térre a Radikális Európai Demokraták mozgalma (RED).
A demonstrációján 100-150 ember vett részt, az eseményen Mester Barnabás RED-alapító mellett hat magyar ellenzéki politikus és a holland EP-képviselő, Judith Sargentini mondott beszédet. A zöldpárti politikus felszólalásában megköszönte az ellenzéki pártoknak a meghívást. Ezt követően arról beszélt, hogy őt mindig meglepi, mikor egy politikus, Orbán Viktorhoz hasonlóan összekeveri a kormányt az országgal. A magyar jogállamiságról szóló európai parlamenti jelentésben megfogalmazott megállapítások a kormánynak és nem az országnak szóltak, hangsúlyozta. Szerinte egy demokráciának nagyon fontos része, hogy kritikákat fogalmazzanak meg. Elmondta, hogy a Sargentini-jelentés nem róla szól és nem ő a lényeg benne. Hanem az, hogy abban mi szerepel a magyarországi állapotokról. A képviselő felhívta rá a figyelmet, hogy a magyarok is európai polgárok, így ugyanazok a jogok illetik meg őket, mint az EU többi polgárát.
Mester Barnabás, a RED mozgalom alapítója az esemény házigazdájaként kiemelte, hogy az elmúlt hetekben nemcsak Budapesten demonstráltak az orbáni rendszer kritikusai, hanem számos európai városban, így Madridban, Dublinban, Oslóban, Berlinben vagy épp New Yorkban is piros lapot mutattak fel Orbánnak. Mester Barnabás elmondta: komoly tünete az orbáni rezsimnek az, hogy sok magyar külföldön tüntet ellene. „Rohadt sokan elmentek Magyarországról. Ők azok, akiknek egy nem is olyan régen még szobatiszta kis oligarcha elvette a cégét. Ők azok, akik nem tudnak 360 forintért Gundel-bablevest enni a menzán. Ők azok, akik elvesztették az állásukat, mert megosztottak egy kormánykritikus cikket a Facebookon. És ők azok, akik valamilyen beteg nemzeti öntudat és torz filozófia miatt kizáródtak a kollektív magyarságból. Őket is képviseli a RED és az itt megjelent ellenzéki pártok mindegyike” – fogalmazott a színpadon Mester Barnabás.
Ujhelyi István, a RED mozgalom ötletgazdája és mentora a tüntetésen arról beszélt, hogy mindazok, akik magyarként Brüsszelben vagy a belga főváros agglomerációjában dolgoznak – és sokan közülük megjelentek a demonstráción – egyetértenek abban, hogy ugyanolyan fontos magyarnak lenni, mint európainak maradni. „Pontosan tudjuk, hogy a hazafiságunkkal nincs ellentétben az európaiságunk. Pontosan tudjuk, hogy mit jelent számunkra távol a hazától képviselni azt a magyarságot, amelyről az Orbán-kormány az elmúlt évtizedek legsötétebb képét mutatja” – fogalmazott az MSZP képviselője. Ujhelyi arra is rámutatott, hogy az itt élő magyarok pontosan tudják milyen érzés az, amikor megszólítják őket és megkérdezik: „miért nem állítjátok már vissza a demokráciát az országotokban?” Ujhelyi István szerint a magyarok tudják, hogy „dolguk van megmenteni a hazájukat a diktatúrától” és azt is, hogy Magyarország nagy árat fizethet azért, amit az Orbán-kormány művel.
A tüntetésen felszólalt még Németh Balázs (Momentum), Kendernay János (LMP) és Molnár Csaba (DK), de felolvasták Jávor Benedek (Párbeszéd) EP-képviselő levelét is, amelyet a demonstrálóknak küldött.

Brüsszel – 2019.01.08.