Hazaváró-program: nemzeti minimum a kivándorlás ügyének kezelésére

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő nemzeti minimumnak szánt javaslatcsomagot mutatott be a magyar kivándorlás megállításáért, csökkentéséért budapesti sajtótájékoztatóján.
A politikus elmondta, tízpontos programját a külföldön élő és dolgozó magyarokkal egyeztetve fogalmazta meg, és azt szeretné, ha arról a közelgő választási kampányban minél több parlamenti párt elmondaná a véleményét.
Kiemelte: az elmúlt években 600 ezren hagyták el Magyarországot, felmérések szerint pedig a jövőben további egymillióan követhetik őket. Az európai politikus úgy fogalmazott: “ez egy újabb, modern kori Trianon lesz Magyarország számára”, hangsúlyozva, a legfiatalabb, vállalkozó- és családalapító kedvű generációk tagjai hagyják el az országot. Ujhelyi István tragikusnak nevezte, hogy a kormány nem vesz tudomást a problémáról, “csupán azt számolja”, hogy a külföldön dolgozók egy év alatt 900 milliárd forintot utalnak haza.
Kifejtette, tízpontos programja egyebek mellett javaslatot tesz egy kivándorlásügyi államtitkárság létrehozására, a külképviseletek megerősítésére, egy bérlakás-építési- és reálbér-növekedési programra, továbbá az első diploma ingyenessé válására és a lakossági internethasználat áfamentessé tételére. Az Ujhelyi István által ismertetett program emellett külföldi magyar iskolák létrehozását is szorgalmazza, elsőként Londonban, továbbá a kivándorolt magyaroknak is lehetővé tenné, hogy levélben vagy elektronikus úton szavazhassanak.
A politikus közölte, programját valamennyi magyarországi, parlamenti képviselettel rendelkező párt elnökének elpostázza.

A teljes Hazaváró-program az alábbi linken érhető el: ITT.

Budapest, 2017.11.05.